Jourhavande kompis

Du är inte ensam!

Jourhavande kompis finns här för att du som känner att du behöver nån att prata med ska kunna göra just det  <3

Vi tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Oavsett vem du är eller var i Sverige du befinner dig så kan du chatta med oss. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också anonyma. De som du chattar med är inga psykologer eller experter, utan andra unga människor som finns här för att chatta med dig.

Våra öppettider är vardagar: 18-00-22-00 och på lördagar och söndagar: 14.00-18.00.
15 minuter före stängningstid slutar vi att ta emot nya samtal.

To chat with Jourhavande kompis: When the chat is open the chat window is visible. Start the chat by  typing your nickname. The chat is open every day. On weekdays between the hours of 18.00-22.00, and on weekends between 14.00-18.00. Below you will find more information in English about Jourhavande kompis.

Hjälp Jourhavande kompis bli bättre!

Jourhavande kompis vill gärna att du som använder chatten lämnar dina synpunkter till oss så att vi får veta vad du som använder chatten tycker om den. Dina svar kommer vi sedan använda när vi jobbar på att göra vår chatt bättre! Hjälp oss genom att svara på vår enkät, du är såklart helt anonym.

Hur går det till?

Jourhavande kompis har ett nytt chattverktyg vilket gör att vår chatt ser annorlunda ut från hur den såg ut tidigare – men du är såklart fortfarande helt anonym när du chattar! När chatten är öppen dyker ett pop-up-fönster upp i högra hörnet på denna sida.
När vår chatt är full kan du inte se pop-up-fönstret. Så om du kommer in på vår hemsida under våra öppettider och inte ser pop-up-fönstret så är det för att chatten för tillfället är full. Då får du återkomma lite senare under kvällen.

Vissa som hör av sig till oss vill snabbt komma igång och prata om ett visst ämne. Vissa vill prata om något som känns svårt, och då kan det bli en längre chatt där en först chattar om annat, såsom skola, vänner, vädret, för att under chattens gång komma in på det som känns jobbigt. Hur du än gör så finns det inga rätt eller fel. Ta chattandet i din egen takt.

Vem möter du i chatten?

Personen som svarar dig är anonym, och du är också anonym för den du chattar med. De som du möter i chatten är frivilliga, det är andra unga människor som valt att engagera sig frivilligt i chatten för att ta emot samtal från unga som behöver någon att prata med.

När du chattar hos oss kan vi inte se ditt riktiga namn eller ditt IP-nummer.

Varför anonymt?

Jourhavande kompis chatt är anonym för att du som hör av dig ska känna dig öppen att ta upp det du vill prata med. För många känns det bra att veta att en är anonym när en till exempel vill berätta om något jobbigt.

De som sitter i chatten har skrivit på ett tystnadsavtal. Det kan komma upp samtalsämnen i chatten som gör att den som är frivillig efteråt känner att den behöver bolla samtalet den haft, med någon annan. Då får den prata med en annan frivillig inom Jourhavande kompis om samtalet. Men de frivilliga får aldrig prata med någon utanför Jourhavande kompis om det som tas upp i chatten.

Men anonymt, ni sammanställer ju en statistikrapport?

Ja precis. Hos Jourhavande kompis förs statistik på sådant som ålderskategorier och samtalskategorier. Men inget av det du skriver i chatten sparas efter att du stänger ner chatten. Det som noteras från samtalen är också så pass lite information att det aldrig skulle gå att koppla tillbaka till ett visst samtal, eller spåra till ett visst samtal.

Anledningen till att det förs statistik över sådant som ålder och samtalskategorier är för att de som sitter i chatten, de frivilliga, ska kunna få utbildning i sådana ämnen som ofta tas upp. Men också så att vi kan få en överblick över vilka det är som hör av sig.

Hur görs det då? Jo, är det så att du chattar in för att berätta om något du är orolig för som hänt i din familj så hamnar ditt samtal under samtalskategorin ”oro” och ”familjerelationer”, något från själva samtalet dokumenteras inte.

About Jourhavande kompis

Jourhavande kompis is an online-chat for children and youth up to the age of 25. You can turn to Jourhavande Kompis to talk about anything and everything. Feeling down? Need someone to talk to? We are here for you!

When chatting with Jourhavande kompis you are completely anonymous. We can’t see your real name or IP-address. We’re here to listen to and support you. We are young people ourselves. We are no experts, psychologists or therapists, but simply a friend to turn to and talk to about anything you would like.

We stop taking new requests to chat 15 minutes before the chat closes.