webb-kampanjsida-2-frivillig-med-frukostvagn

Frukostklubben – en bra start på dagen

Frukostklubben bidrar till en bra start på dagen och ger eleverna bättre förutsättningar för att klara sin skolgång. Våra frivilliga äter och umgås med eleverna över en gemensam frukost.

Röda Korsets Ungdomsförbund vill att alla barn och unga ska ha samma förutsättningar att klara skolan. Därför driver vi frukostklubbar tillsammans med högstadieskolor i Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Lund. Frukostklubben är i skolans lokaler innan första lektionen börjar på morgonen.

Var fjärde person under 18 år uppger att de inte äter frukost minst en dag i veckan. Det finns många anledningar till varför unga inte äter frukost, men resultatet är ofta detsamma. Det är svårare att klara skolan på tom mage.

Frukosten är mer än maten vi äter. Frukostklubben är främst en social och trygg mötesplats där elever och frivilliga från oss umgås och äter frukost tillsammans. Just att bli sedd och lyssnad på är en del av barnkonventionen. Frukost är viktig för att få en lugn och trygg start på dagen med tillfälle att samtala. Vi brukar säga att i frukostklubben är maten viktig men mötet ännu viktigare.

Vad gör vi i Frukostklubben?

Frukostklubbarna drivs av våra lokalföreningar i samarbete med en skola på orten. Våra frivilliga kommer ut till skolan en eller flera gånger i veckan och äter frukost tillsammans med de elever som vill komma och delta. Våra frivilliga gör i ordning frukosten, äter tillsammans med eleverna och städar sedan undan. På vissa skolor finns det möjlighet för elever att gå ifrån lektionen för att äta och på andra skolor sker frukostklubben innan lektionerna börjar.

Hur allting började

Det var år 2009 som företaget Kelloggs först tog initiativet till att starta upp det som blev Frukostklubben. Kelloggs driver liknande frukostklubbar runt om i världen. Svenska Röda Korset nappade på idén men ville först undersöka om det fanns behov för det. Därför gjordes en förstudie till Frukostklubben i Malmö. Det var sedan i Malmö som Frukostklubben startade. Förstudien visade att det fanns många barn och ungdomar i Malmö som inte åt frukost och att detta kunde påverka deras skolresultat. Dessutom skiljde sig frukostvanorna mellan olika stadsdelar. Därför startade SRK upp och drev två frukostklubbar under höstterminen 2009. År 2010 så tog ungdomsförbundet över Frukostklubben och verksamheten expanderade kraftigt i Malmö, som mest fanns det frukostklubbar på 8 skolor samtidigt. Under 2011 spred sig frukostklubben även till Göteborg och 2016 vidare till Uppsala och Stockholm. Under 2017 har frukostklubben också startat i Lund och ännu en har startat i Stockholm. Frukostklubben är nu Röda Korsets Ungdomsförbunds kärnverksamheter och förhoppningen är att fler lokalföreningar vill starta upp frukostklubbar, där frivilliga serverar och äter frukost tillsammans med ungdomar. Oftast är det en gång i veckan på sådana skolor där en lugn och trygg start på dagen behövs som allra bäst. Så kan Ungdomsförbundet hjälpa till så att elever över hela Sverige får en bra start på dagen, och bättre förutsättningar att klara skolan.

Bli frivillig i frukostklubben

Frukostklubbarna behöver ständigt fler frivilliga som vill vara med och hjälpa till och göra frukosten möjlig. Vill du engagera dig kan du antingen höra av dig till vår verksamhetsutvecklare Katarina (se nedan) eller direkt till din närmaste lokalförening. Är du verksam inom skolvärlden och tror att en frukostklubb skulle vara möjlig på just din skola är du också välkommen att höra av dig, då kan din närmaste lokalförening se över om det finns resurser för att starta en frukostklubb.

Kontakt
Stina Wennö 031-7416229
stina.wenno(@)redcross.se