Uppsala

Läxhjälp

Vill du vara ett stöd i skolan för ungdomar som nyligen har kommit till Sverige?

Fyra eftermiddagar i veckan bedriver vi läxhjälp på olika platser i centrala Uppsala. Vi vänder oss främst till ungdomar som relativt nyligen kommit till Sverige. En del har varit här ett par månader, andra flera år, vissa kom hit med sina familjer och andra är ensamkommande. De flesta ungdomarna är mellan 15 och 25 år.

Vi som är frivilliga hjälper till med alla sorters läxor från grundläggande svenska till gymnasiematematik men alltid utifrån vår egen förmåga och med fokus på språkträning. Uppgiften som läxhjälpare är både lärorik, eftersom du måste sätta dig in i alla läxor som ungdomarna behöver hjälp med, och också väldigt rolig och varierande då du måste använda alternativa sätt att kommunicera på.

Vi frivilliga är uppdelade i tre grupper, en måndags-, onsdags-, torsdagsgrupp. Varje grupp består av ca 10 personer. Som frivillig väljer du alltså en veckodag då du ska kunna vara där varje vecka. Själva läxläsandet sker på eftermiddagen, och du som frivillig bör kunna vara med minst två timmar per gång.

Måndagar och tisdagar på Stadsbiblioteket. Biblioteket ligger på Svartbäcksgatan 17 och hör till Bibliotek Uppsala som är en del av Uppsala kommun. Det är en av Uppsalas mest besökta kulturinstitutioner. Vi är där på måndagar mellan kl 15-20.

Onsdagar på Grand. En fritidsgård som drivs av kommunen. Grand är öppet för alla ungdomar, inte bara nyanlända. Syftet är att skapa en kreativ mötesplats för unga idéer. Det anordnas spelningar och kulturevent där flera gånger i veckan. Lokalen ligger på Trädgårdsgatan 5 och vi är där på onsdagar, mellan kl 15-19.

Torsdagar på Gottsundabiblioteket. Gottsundabiblioteket ligger på Valthornsvägen 11 och vi är där mellan 16.30-19 på torsdagar.

Förutom själva eftermiddagarna på Läxhjälpen förväntas du också medverka på månadsmöten och utbildningar.

Vill du bli en del av vår verksamhet eller har frågor? Mejla till laxhjalpen.rkuf.uppsala@gmail.com