Stockholm Syd
november 26, 2017

Ge bort julklappar för ett gott ändamål

Publicerat av: , kommentarer

Året närmar sig sitt slut och redan flödar kronorna i julhandeln i jakten på de bästa klapparna. För den som vill slå två flugor i en smäll och både checka av julklappslistan och samtidigt stötta ett viktigt ändamål så finns det i dag en mängd spännande alternativ att välja mellan. Ung & Engagerad tipsar om ”goda julklappar” i många olika format: allt från vackra armband till designade möbler till hemstickade kläder.

Röda Korsets julpaket

En klassiker som aldrig blir inaktuell—och i år, när drygt 65 miljoner människor på flykt i världen stålsätter sig inför en hård vinter, är dessa julgåvor mer angelägna än någonsin. Ge bort ett julpaket som innebär att en flyktingfamilj får värmande filtar och vatten och mat i en hel månad. Du får dessutom ett vackert tryckt gåvobevis som du kan slå in och ge bort för rätta ”paket-under-granen-känslan”.

Svalornas julmarknad Schysst Jul (2-3 december)

Avverka julshoppingen på en och samma dag med ett besök på Svalorna Latinamerikas julmarknad Schysst Jul som enbart erbjuder rättvist producerade produkter. De samarbetsorganisationer som medverkar på marknaden säljer ”schyssta julklappar” som till exempel kläder stickade av alpackaull från Bolivia, prisbelönta designermöbler från Sydafrika, och ekologiska hudvårdsprodukter framställda av sheanötsmör från Ghana. Se en lista över alla deltagare här.

Svenska FN-förbundets Flicka-armband

Om du vill ge bort ett vackert smycke samtidigt som du stöttar arbetet för att stoppa barnäktenskap så är FN-förbundets Flicka-armband ett hett tips. Var tredje pärla på armbandet har ersatts av en kristall som symboliserar alla flickor som riskerar att giftas bort, och hälften av intäkterna går till FN-förbundets projekt Flicka som bekämpar könsstympning och barnäktenskap.

Work Through Craft

I kölvattnet av flyktingströmmarna till Sverige under 2015 och 2016 blev en spontan sy- och stickgrupp på ett flyktingboende utanför Stockholm platsen för gemenskap och meningsfull aktivitet för flera nyanlända kvinnor. I dag är Work Through Craft en ekonomisk förening som säljer sydda, stickade och virkade varor som producerats av skänkt och återanvänt material. För många av deltagarna är detta deras första arbete i Sverige. Läs mer om gruppen på deras Facebooksida eller besök webbshoppen.

Ge av din tid!

Materiella ting i all ära—en gratis men ovärderlig present är ändå din tid och ditt engagemang. Om du inte har ett ideellt uppdrag till vardags (som till exempel det här) så är juletider ett perfekt tillfälle att testa vad som skulle kunna passa dig, och det lider inte brist på valmöjligheter. Marita på Volontärbyrån tipsar om deras databas där du kan hitta mängder med roliga uppdrag där du kan förgylla någon annans julupplevelse—till exempel söker Kupan på Södermalm hjälp att anordna alternativ julafton och Svenska Kyrkan i Flemingsberg behöver en kamel till sitt julspel!

Och glöm inte att du kan sprida julstämning året runt genom någon av RKUF Stockholms verksamheter kompisgrupperna, läxhjälpen, och frukostklubben!