Stockholm Syd
september 25, 2017

Tre viktiga dokumentärer om livet på flykt

Publicerat av: , kommentarer

För dig som är intresserad av att lära dig mer om asylsökande och livet på flykt kan de tre nedanstående dokumentärerna hjälpa till att belysa i bakgrunden kring Syrienkriget och situationen för flyktingar i Sverige i dag.

VICE: Gömda i Sverige
Dokumentären Gömda i Sverige från Svenska VICE visar vardagen för ensamkommande ungdomar som gömt sig efter att ha fått avslag på sin ansökan om asyl i Sverige. Reportern träffar politiker, gömda flyktingar, människorna som öppnat sina hem för ungdomarna, och organiserade nätverk som hjälper människor som inte längre får stöd av myndigheterna.

SVT: Världens konflikter – Syrien
För mer bakgrund om konflikten i Syrien finns Världens konflikter – Syrien på SVT play. Dokumentären informerar om vad som lett till förödelsen i Syrien som så många flytt från och belyser också unga asylsökandes vardag i processen att få uppehållstillstånd i Sverige. 26-årige Jihad växte upp med diktatorn Assads porträtt på kollegieblocken i skolan, och deltog i det folkliga upproret som slutade i katastrof. I dag är han en av miljontals syrier som flytt.

UR Skola: Ensamkommande flyktingbarn
Utbildningsradions dokumentär Ensamkommande flyktingbarn skildrar sju unga ensamkommande flyktingars vardag och resa hit. Vi möter Ali från Malmberget som lever för boxning, Hanna som hotas av avvisning och Hadi som plågas av tortyren i Iran. Amin har kastats ut från Sverige och lever nu i ett tältläger på Malta. Reza och Mortaza berättar om flykten från Afghanistan till Sverige. Kommer de få stanna och hur finner de sig till rätta i Sverige?