Stockholm Syd
september 24, 2017

Så kan du engagera dig ideellt på distans

Publicerat av: , kommentarer

Har du drivet att engagera dig ideellt men inte tiden eller tillgängligheten? Det finns många olika möjligheter att bidra till en bättre värld på distans, inte minst med hjälp av internet. Här hittar du flera tips på hur du kan dra ditt strå till stacken utan att ens behöva lämna ditt hem.

FN Online Volunteering

FN erbjuder många olika sätt att stödja deras arbete, bland annat kan du bli medlem i en lokal FN-förening och engagera dig på hemmaplan. Men om du inte har möjlighet till det så kan du på distans bidra med dina kunskaper till FN:s arbete, inte bara här i Sverige utan över hela världen. På webbportalen Online Volunteering kan du enkelt registrera dig och skicka in din intresseanmälan till listade volontäruppdrag inom en rad olika branscher och länder. Kanske talar du flera språk och kan översätta texter eller så kanske du är skicklig på grafisk design och kan assistera med designen till en informativ broschyr? Här hittar du en lista över tillgängliga uppdrag: onlinevolunteering.org/en/opportunities

Volontärbyråns sökmotor för distansuppdrag

Hemma i Sverige är Volontärbyrån ledande bland sökfunktioner för ideellt arbete. Du kan både hitta intressanta lokala volontäruppdrag såväl som uppdrag helt oberoende av ort. Du kan dessutom sortera uppdragen baserat på ändamål, uppgifter, och tid på dygnet det behöver uppföras. Till exempel kanske du kan ansvara för en förenings sociala medier eller hjälpa till att skriva stipendieansökningar?

Idealist sökmotor för Remote Volunteer Opportunities

Idealist.org är en av de största amerikanska plattformarna för icke vinstdrivande arbete och här kan du hitta både jobb och ideella uppdrag inom det internationella civilsamhället. Om du väljer Volunteer Opportunities och klickar Remote under Location får du upp alla uppdrag som kan utföras på distans. Här kan du hitta uppdrag inom allt från att skriva kursplaner till att uppdatera inaktuella hemsidor.

UNICEF: Blogga för barns rättigheter

Om du har en blogg så kan du ansluta dig till svenska UNICEF:s nätverk för bloggare och hjälpa till att sprida deras viktiga budskap om barns rättigheter. UNICEF skickar ut mejl med tips om hur du som bloggare kan delta i deras kampanjer. Du kan bland annat skriva blogginlägg om en barnrättsfråga som engagerar dig och visa ditt stöd med hjälp av en banner. En länk till din blogg publiceras också på UNICEF:s hemsida.

Maskrosbarn: Chatt- och mejlvolontär

Organisationen Maskrosbarn stöttar ungdomar som vuxit upp med föräldrar som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Om du själv identifierar dig som maskrosbarn kan du som volontär hjälpa unga via mejl, chatt, och Skype. Du får löpande handledning och utbildning från organisationen och har kontakt med unga några timmar varje vecka.

 

…och kom ihåg att om du så småningom får mer tid att engagera dig på plats så finns det många möjligheter inom Röda Korsets Ungdomsförbund, bland annat inom våra kompisgrupper, läxhjälpsgrupper, och som jourhavande kompis.