Stockholm Nord

Kompisgrupperna

En vardagskväll varje vecka åker en grupp på 2-5 volontärer ut till boenden för ensamkommande flyktingungdomar för att ha roligt där tillsammans. Våra aktiviteter kan bestå av allt från läxläsning till matlagning till pulkaåkning, beroende på vår fantasi och ungdomarnas önskemål – och vädret förstås. En gång i månaden försöker vi också ha en större aktivitet tillsammans med ungdomarna, där vi gärna håller till någon annanstans än på deras boende. Dessa aktiviteter kan till exempel vara skridskoåkning, bowling eller ett besök på Skansen.

Med våra aktiviteter hoppas vi att de kan få tänka på något annat än den svåra situation som många av dem befinner sig i, och kanske ge dem chansen att göra något som de inte fått prova annars. Med fasta rutiner och kontinuitet bland våra volontärer umgås vi med dem under trygga former, för att skapa förtroendefulla och avslappnade relationer och för att bli en återkommande del av deras vardag. Många av ungdomar har ännu inte så många ”svenska” vänner, och med oss kan de träna på språket, samtidigt som de får någon annan än myndigheter och personal att prata med. Kommunen ser till att ungdomarnas praktiska behov blir uppfyllda, men oftast behöver en människa mer än så för att må bra. Vår verksamhet jobbar för att ge dem en meningsfull fritid och en bra start i Sverige.

Som volontär i Kompisgruppen ställer man upp på minst två utåk i månaden, att närvara vid månadsmötena efter bästa förmåga och att bidra till en bra miljö inom gruppen. Vi har inga specifika ålder- eller språkkrav, dock måste man ha uppehållstillstånd. Ungdomarna som vi möter är mellan 14 och 19 år, och har kommit till Sverige utan föräldrar eller vårdnadshavare. Vissa ungdomar har fått asyl, andra väntar fortfarande på besked. Du kommer att träffa underbara ungdomar från olika delar av världen, och många engagerade och inspirerande volontärer. Du erbjuds utbildningar av Röda Korsets Ungdomsförbund, är försäkrad under aktiviteterna och kan få ett intyg efter uppdragets slut. Utöver detta är du som medlem en del i en världsomfattande organisation som tillsammans kämpar för att lindra och förhindra mänskligt lidande.

I nuläget arbetar vi främst med ett boende i Upplands Väsby och under våren 2018 kommer vi starta fler kompisgrupper på olika platser runt Stockholm. Om du jobbar på ett boende och skulle vilja engagera en kompisgrupp, kontakta gärna oss.

Vill du veta mer?
Kontakta oss på 
kompisgrupp@hotmail.com