Sommarkompis 

Vad är Sommarkompis?

Sommarkompis är en verksamhet där frivilliga tillsammans med nyanlända barn och unga hittar på roliga aktiviteter under sommarlovet med syftet att alla barn och unga ska ha en möjlighet till en social och aktiv sommar oavsett bakgrund. Sommarkompis är en uppskattad verksamhet eftersom många andra rutiner med skola och fritidsaktiviteter stannar upp under sommaren.

Ni bestämmer hur ert Sommarkompis ska vara

Ni väljer själva hur långt ert Sommarkompis ska vara och när det är! Det kan vara allt från några aktiviteter under en vecka eller flera aktiviteter utspridda på flera veckor. Ni kanske vill utöka er kompisgrupp så att den är aktiv under sommaren med? Eller starta något helt nytt? Tidigare Sommarkompis har gjort allt från grillat, haft fotbollsturningar, gett sig ut på utflykter i naturen, haft graffiti och skejtworkshop, paddlat kanot och åkt wakeboard!

Extra ca$h i föreningspotten

Det finns extra pengar att söka i föreningspotten för just somriga aktiviteter för nyanlända unga (tjiho!). Ni måste komma in med er ansökan innan den 31 mars för kommande sommar. Om ni skickar in er ansökan innan detta datum kommer ni även få svar snabbare, så dröj inte! Skicka in er ansökan via föreningspotten http://rkuf.se/9-soka-pengar/ Det måste inte vara styrelsen som ansöker men någon från styrelsen (en av firmatecknarna) måste skriva på. Utöver de ordinarie krav när det gäller föreningspottansökningar så måste ni även:

  1. Skicka med en utförlig budget
  2. Skicka med en tidsplan på hur ni tänker planeringen av Sommarkompis ska fortgå (se exemplet under bilagor nedan).
  3. Ha ett utvärderingsmöte med personal efter avslutat Sommarkompis
  4. Spela in 1-2 filmer där frivilliga beskriver vad som var det bästa med Sommarkompis, som en uppmuntran till frivilliga som vill engagera sig åren framöver.
  5. Ta och skicka in minst 20 bilder från Sommarkompis till personalen.

Nytt material finns här under

För att underlätta planeringen av Sommarkompis så finns det nu samlad information i föreningshandboken här under. Det finns förslag på tidsplan, tips och trix, mall för samarbetskontrakt, kontaktuppgifter för frivilliga som möter ensamkommande och inspiration från tidigare Sommarkompis. Riktlinjer kommer även läggas in här. Alla Sommarkompis är olika- plocka det som passar er! I andra kapitel i föreningshandboken hittar ni information om rekrytering, frivilligvård, kommunikation och mycket mer

Bilagor Sommarkompis

Guide – Exempel på tidsplan

Tips – Tips och trix

Mall – Samarbetskontrakt

Riktlinjer – Grafiska riktlinjer

Stöd – Kontaktuppgifter

Bilagor inspiration till Sommarkompis

Inspiration från föregående år med Sommarkompis