Workshops under hösten 2020

Vi har startat upp verksamheten igen – men med vissa begränsningar och speciella åtgärder pga. Corona. Vi kan även erbjuda en digital version av workshopen. För mer info kontakta oss!


På Flykt – mänskliga rättigheter som känns i magen

Rollspelet På Flykt är ett sätt att öka förståelsen för vad det kan innebära att vara på flykt.

Vem i familjen har pass? Ska ni lämna bort ett barn? Har ni pengar nog att köpa mat? Vågar ni lita på människor ni möter? I rollspelet På Flykt simuleras situationer som kan uppstå om en tvingas fly från sitt land mot en okänd framtid. Som deltagare ställs du inför en rad svåra val där besluten kan ge kännbara konsekvenser. Rollspelet är baserat på vittnesmål från familjer som tvingats fly och framtaget för att göra siffror, information och mänskliga rättigheter till någonting som känns i magen. Passet avslutas med information och diskussion kring migrationsströmmar i världen och belyser rätten till att söka asyl.

”Detta är väldigt svårt att inse, och detta är nog det närmsta en person som inte varit med om detta kan komma.” – elev på Malmö Latin

”Flyktingar talas oftast om i nummer – detta gav större förståelse för människorna bakom numrena.” – elev på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping

”Sjukt lärorikt. Man lever sig in. Man mår väldigt dåligt när man känner/tänker att människor genomgår detta. Denna process kan innebära efterskalv i ens person. Tack! Det var givande.” – deltagare på Sahlgrenska Akademin i Göteborg

 

Gymnasie- och högskolor i Skåne

Spelet är kostnadsfritt för gymnasiet, folkhögskolor och högskolor i Skåne. Observera att vi endast tar emot bokningar för perioden september-maj. Finns din skola i Skåne kan du skicka in en bokningsförfrågan.

Företag, organisationer, myndigheter och för lärare

Som organisation, företag eller liknande kan du boka spelet mot en kostnad. Vi erbjuder rabatterat pris för lärare eller annan skolpersonal där vi ser ett extra behov av ökad förståelse för den situation som ofta många elever själva tvingats gå igenom. Observera att vi endast tar emot bokningar för perioden september-maj. Skicka in en bokningsförfrågan här !

Gymnasie- och högskolor i övriga Sverige

Spelet är kostnadsfritt för gymnasiet, folkhögskolor och högskolor. Skicka in en bokningsförfrågan genom att klicka på rubriken ovan. Observera att vi endast tar emot bokningar för perioden september-maj. Skicka in en bokningsförfrågan.

Museum

Vi samarbetar med Bohusläns museum, Västerbottens museum och Sörmlands museum. Klicka på länkarna för att komma till respektive museums sida om du vill kontakta dem för ett kombinerat På Flykt och museibesök! Arbetar du på museum och vill starta ett liknande samarbete, kontakta oss på mejlen nedan.

Online: Verklighetens flykt

Spela spelet som är verklighet för miljontals unga på flykt i världen idag. Verklighetens flykt är ett digitalt spel och tar ungefär 4 minuter. Spela spelet här.

Kontakt

Marta Lund
090-10 97 65
marta.lund(@)redcross.se

Moa Törnblom
090 10 97 61
moa.tornblom(@)redcross.se

På flykt stöds finansiellt av stiftelsen Natur & Kultur