På Flykt – mänskliga rättigheter som känns i magen

Rollspelet På Flykt är ett sätt att öka förståelsen för vad det kan innebära att vara på flykt.

Vem i familjen har pass? Ska ni lämna bort ett barn? Har ni pengar nog att köpa mat? Vågar ni lita på människor ni möter? I rollspelet På Flykt simuleras situationer som kan uppstå om en tvingas fly från sitt land mot en okänd framtid. Som deltagare ställs du inför en rad svåra val där besluten kan ge kännbara konsekvenser. Rollspelet är baserat på vittnesmål från familjer som tvingats fly och framtaget för att göra siffror, information och mänskliga rättigheter till någonting som känns i magen. Passet avslutas med information och diskussion kring migrationsströmmar i världen och belyser rätten till att söka asyl.

”Detta är väldigt svårt att inse, och detta är nog det närmsta en person som inte varit med om detta kan komma.” – elev på Malmö Latin

”Flyktingar talas oftast om i nummer – detta gav större förståelse för människorna bakom numrena.” – elev på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping

”Sjukt lärorikt. Man lever sig in. Man mår väldigt dåligt när man känner/tänker att människor genomgår detta. Denna process kan innebära efterskalv i ens person. Tack! Det var givande.” – deltagare på Sahlgrenska Akademin i Göteborg

 

På Flykt på gymnasie- och högskolor i Skåne

Spelet är kostnadsfritt för gymnasiet, folkhögskolor och högskolor i Skåne. Finns din skola i Skåne kan du skicka in en bokningsförfrågan genom att klicka på rubriken ovan.

På Flykt på företag, organisationer, myndigheter och för lärare

Som organisation, företag eller liknande kan du boka spelet mot en kostnad. Vi erbjuder rabatterat pris för lärare eller annan skolpersonal där vi ser ett extra behov av ökad förståelse för den situation som ofta många elever själva tvingats gå igenom. Klicka på rubriken ovan för att skicka en bokningsförfrågan.

På Flykt på gymnasie- och högskolor övriga Sverige

Vi tar just nu inte emot bokningsförfrågningar från skolor i övriga landet. Som en del av den ideella sektorn är vi beroende av extern finansiering och under 2019 behöver vi ägna året åt att söka ekonomiskt stöd. Vi hoppas kunna öppna för bokningsförfrågningar igen till 2020.

 

På Flykt på museum

Vi samarbetar med Bohusläns museum, Västerbottens museum och Sörmlands museum där rollspelet På Flykt finns med som en del i deras skolprogram. Klicka på länkarna för att komma till respektive museums sida om du vill kontakta dem för ett kombinerat På Flykt och museibesök! Arbetar du på museum och vill starta ett liknande samarbete, kontakta frida.gumpert(@)redcross.se.

Kontakt

rkuf@redcross.se