MOVE 2018: Organisering

 
 

MOVE 2018: Organisering – att skapa det samhälle vi vill ha

 

Datum: 17-18 November i Kungälv

Årets MOVE är till för dig som tror på den förändringskraft som organisering har inneburit, innebär och kommer innebära i framtiden! Det är för alla frivilliga som vill lära sig mer om att skapa bättre verksamheter, för alla. Det är för dig som vill lära dig mer om påverkansarbete och hur vi kan förändra genom Röda Korsets Ungdomsförbund.

I Sverige sägs det ofta att om du vill få någonting gjort borde du organisera dig. De svenska folkrörelserna och det svenska föreningslivet har en framgångsrik historia av att människor tillsammans kämpar för ett bättre samhälle. Vi är en del av detta. Idag är det viktigare än någonsin att vi går samman för att tillsammans kunna skapa det samhälle vi vill ha.

2018 är det val till riksdagen. Oavsett utfall kommer det att inspirera människor till att engagera sig. Vi vill bli experter på att fånga upp det frivilliga engagemanget och använda det för att förverkliga våra samhällsvisioner. Vi vill nå ut till alla människor i Sverige som vill vara med och hjälpa, och tillsammans skapa förändring både idag och i framtiden.

Om MOVE

MOVE står för motivation, organisation, verksamhet och engagemang. Det är en tvådagars utbildningshelg för frivilliga i Ungdomsförbundets verksamheter. Förutom ny kunskap och erfarenhetsutbyte får du träffa och lära känna frivilliga från andra verksamheter i hela landet. Det kostar ingenting för dig eller din lokalförening att vara med på MOVE – vi står för resa, mat och boende.

Årets föreläsare


Marita Rodriguez (Svenska Röda Korset)
Marita jobbar som tematisk rådgivare på Röda Korset. Beskrivning av passet:  Organisera genom Kärlek och Respekt eller vill du vara den som knöt näven i fickan eller den som gjorde något? – hur vi genom frivillighet och organisering bidragit till förändring.

Annika Sundh Meiling (Medlemsutveckling)
Annika kommer från Medlemsutveckling.se och är pedagog och Dipl. Uttryckande konstterapeut. Välkommen till en dynamisk workshop där vi inspirerar varandra till reflektion och erfarenhetsöverföring över ditt uppdrag och ditt engagemang. Vi kommer lyfta framgångar och utmaningar. Du kommer att få med dig konkreta tips och verktyg att ta med hem i din egen verksamhet

Mimmi Fasth (RFSL)
Mimmi arbetar på RFSL Sjuhärad. Hon kommer att hålla ett pass där ni får diskuterar och utforskar normer med ett Hbtq+-tänk.

Pom Sandhagen (Göteborgs Rättighetscentrum)
Jobbar som utbildare och workshopledare på Göteborgs rättighetscenter. Pm beskriver sitt pass så här: vi har väl alla varit med om situationer där någon sagt eller gjort något förtryckande/obehagligt, och där vi inte visste vad vi skulle göra? Kanske var det i skolan/på jobbet, under släktkalaset eller kanske inom ditt engagemang på Röda Korsets Ungdomsförbund. Kan hända det var först i efterhand som du kom på vad du borde ha gjort eller så funderar du fortfarande på hur du borde ha agerat. Skulle du vilja gå tillbaka, i ett tryggare sammanhang, och testa dina idéer samt få inspiration från andra personer? I så fall är du varmt välkommen att ta del av min station som handlar om just civilkurage/svar på tal. Under passet kommer vi utgå ifrån era egna upplevelser och tillsammans öva på vad en kan säga/göra i olika situationer.
Andreas Hernbo (Ordförande i Röda Korsets Ungdomsförbund valberedning)
Ett av passen kommer att hållas av Andreas Hernbo som har förtroendeuppdraget som ordförande för den nationella valberedningen för Röda Korsets Ungdomsförbund och kommer att beröra ämnet inkluderande rekrytering.

Silvia Kakembo (Arenaakademin)
10 enkla tips för att lyckas med din opinionsbildning! Detta grundläggande pass om opinionsbildning och påverkansarbete riktar sig till dig som har en fråga som du brinner för, men där det krävs att någon annan – t ex en politiker – fattar ett beslut om en förändring. Under passet går vi igenom de steg som du behöver ta dig igenom för att skapa en förändring i din hjärtefråga. Silvia Kakembo har jobbat med föreningar och organisationer på olika sätt sedan lång tid tillbaka. Som tidigare ordförande för Sveriges Ungdomsråd, rektor för Arenaakademin och delaktig i att bygga upp Sveriges största ungdomsorganisation, Sveriges Elevkårer, har Silvia mångårig erfarenhet av att föreläsa, utbilda, workshopa och inte minst att jobba med opinionsbildning.
Araia Ghirmai Sebhatu (Black Coffee)
Organisering och strategier i folkrörelser – hur gör man? Gå workshop och reflektera med andra om organisering, strategier och andra frågeställningar. Araia Ghirmai Sebhatu är grundare av organisationen Black Coffee och första rektor som sjösatte Akademin för Rörelsejurister.

Maria Starck (Madder)
Nutidens organisering: att påverka online! I dagens sista pass går vi djupare in på påverkansarbete, och tittar specifikt på hur vi kan jobba med opinion och påverkan online. Maria Starck är VD på den normkritiska kommunikationsbyrån Madder, som jobbar för att göra internet mänskligare. År 2015 vann Maria kommunikatörspriset för sitt arbete med Feministiskt Initiativs valkampanj året innan.

Har du frågor? Tveka inte att maila move@rkuf.se så får du svar!