MOVE 2017: Om psykisk ohälsa

MOVE 2017 har tema psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa bland unga ökar. I ungdomsförbundet möter vi ofta barn och unga som mår dåligt. På MOVE får du lära dig mer om psykisk ohälsa bland barn och unga. Vi arbetar med metoder och verktyg för hur du kan möta barn och unga i utsatta situationer på ett bra sätt.

Program

Lördag

Pass 1 – Om ungas psykiska (o)hälsa

Adam Werner och Teresa Linarsson från Föreningen Tilia reder ut begreppen psykisk hälsa, ohälsa och sjukdom. Hur ser ungas situation idag? Hur vill unga bli bemötta och vad saknas i samhället idag?

Tilia är en ideell organisation som arbetar för ungas psykiska hälsa, förebyggande, stödjande samt opinionsbildande.

Pass 2A – Popkollo – hur skapar vi en tryggare miljö för våra deltagare?

Under detta pass kommer ni få bekanta er med riksorganisationen Popkollos metodik som baseras på deras tre ledord: Trygghet, Normkritik och Do It Together. Hur håller dessa ihop och hur kan vi applicera dessa idéer inom Röda Korsets Ungdomsförbund?

Utbildare är Mimmi Anterot. Popkollo är ett musikläger för tjejer och transpersoner (målgrupp) som startades sommaren 2003 i Hultsfred.

Passet är främst en fördjupning för frivilliga i Läxhjälpen och Frukostklubben samt Är du med-spelare?

Pass 2B – Ett förtroendefullt samtal

En fördjupning i samtalsmetodik. Du lär dig mer om hur du kan inleda och bygga

upp ett förtroendefullt samtal. Hur du lyssnar aktivt, leder samtalet och summerar det för att avslutningsvis komma överens om att den du pratar med har fått sagt allt för denna gång. Förhoppningsvis har hen också kommit fram till hur hen kan komma vidare.

Annika Nilsson-Wendel är Socionom med vidareutbildning i Kognitiv beteende terapi (KBT).

Passet är främst en fördjupning för frivilliga i Jourhavande kompis.

Pass 2C – Psykisk ohälsa hos unga migranter

Vad kan våra unga migranter ha varit med om och hur påverkas de av dessa upplevelser? Hur påverkas en människa i kris och vad innebär det att vara traumatiserad?

Benny Andersson är psykolog och arbetar på Röda Korsets centrum för krigsdrabbade och tortyrskadade.

Passet är främst en fördjupning för frivilliga i På flykt och Kompisgruppen.

Pass 3 – Egna erfarenheter

Tilias ungdomsambassadör Teresa Linarsson berättar om hur mobbingen påverkade hennes psykiska ohälsa. Hon berättar om ångesten över att inte känna sig tillräcklig, skammen över att inte att behöva ta en paus pga. skolan samt styrkan i att sätta hälsan i första rummet.

Tilia är en ideell organisation som arbetar för ungas psykiska hälsa, förebyggande, stödjande samt opinionsbildande.

Pass 4 – Frivilliguppdraget

Margareta Jonsson och Johanna Lihagen, som båda jobbar hos Svenska Röda Korset, kommer till MOVE för att prata om att psykosocialt stöd inom frivilliggruppen i mötet med barn och unga i utsatta situationer.

 

 

Att vara frivillig och ge stöd till andra är berikande, men kan även vara påfrestande. Margareta och Johanna presenterar material att ta hjälp av och diskuterar hur man bäst kan ta hand om sig själv och sina kollegor i verksamheterna.

 

Om MOVE

MOVE står för motivation, organisation, verksamhet och engagemang. Det är en tvådagars

utbildningshelg för frivilliga i Ungdomsförbundets verksamheter. Förutom ny kunskap och erfarenhetsutbyte får du träffa och lära känna frivilliga från andra verksamheter i hela landet. Det kostar ingenting för dig eller din lokalförening att vara med på MOVE – inklusive resa, mat och boende.

 

Har du frågor? Tveka inte att maila move@rkuf.se så får du svar!

När?
11-12 november
Vi börjar på lördag förmiddag klockan 10:30 och avslutar söndag eftermiddag klockan 15.00, och självklart gör vi något kul tillsammans på lördag kväll.

För er som reser långt och behöver komma på fredagen är ni välkomna från kl 16.30. Kvällsaktivitet på fredag kväll finns för de som kommer redan på fredagen.

Var?
Vi kommer vara på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv, precis som de senaste 3 åren. Kungälv ligger 20 km norr om Göteborg, och nås enkelt med bussar från Göteborg. Mer info om resorfår du när din anmälan bekräftas.

Vem?
MOVE 2017 är till för alla som är frivilliga inom Röda Korsets Ungdomsförbunds verksamheter. Vi vill gärna se en så bred representation från olika verksamheter som möjligt.

Först till kvarn gäller, men vi kommer att prioritera platser för att få så många verksamheter som möjligt representerade. Vi har ett begränsat antal platser. Blir det fler som anmäler sig än vi kan ta emot kommer vi att göra ett urval. Information om detta skickas i så fall ut till dig/din lokalförening.

Anmälan är stängd. Sista anmälningsdag var 9/10. Din anmälan bekräftas efter sista anmälningsdatum.

Vill du skriva upp dig på väntelista vid eventuella återbud? Maila move@rkuf.se.