Medspelare – Barnkonventionen inom idrottsrörelsen

Visste du att du har rättigheter som ung idrottare? Röda Korsets Ungdomsförbund satsar på att utbilda aktiva inom idrott i hur de kan förverkliga Barnkonventionen. Nyckeln är att barnen själva blir proffs på sina rättigheter. Vill er förening boka en workshop? Kontakta oss gärna!

Medspelare är en annorlunda träning där utbildare från Röda Korsets Ungdomsförbund håller en workshop. Passet är utformat efter en träningstid och vi vänder oss till lag eller träningsgrupper från 6 år och uppåt. De unga idrottarna lär sig om sina rättigheter i Barnkonventionen och hur de kan förverkliga den genom sin idrott. Idrottarna får avslutningsvis ett diplom som lyfter att de är Medspelare. Lagets tränare får också stöd i hur de kan fortsätta att arbeta med barnens rättigheter i sitt ledarskap.

Vilka idéer har unga idrottare?

Under workshopen utvecklar idrottarna idéer på hur de kan göra Barnkonventionen i praktiken. Många barn tycker det är viktigt med alla barns lika värde och att idrotten ska vara öppen för alla. Detta till exempel genom att utse faddrar till nya i träningsgruppen för att alla ska känna sig välkomna. Andra utvecklar idéer om hur de kan peppa varandra och att alla ska få utvecklas i sin takt. De pratar också om hur de kan stötta varandra ifall någon känner sig pressad. Många barn vill också påverka och ha inflytande över träningarna genom att ge förslag på övningar. De vill också ha mer inflytande i sin förening och prata om hur de kan göra sin röst hörd.

Barnkonventionen inom idrotten

Satsningen är högaktuell då Sverige förväntas göra Barnkonventionen till lag. Riksidrottsförbundet är även tydliga i att Barnkonvention ska ligga som grund för all barn- och ungdomsidrott i Sverige.  ”Är du med-spelare?” är ett tvåårigt arvsfondsprojekt i samarbete med Göteborgs- och Västergötlands Fotbollförbundsdistrikt.

Det är en bra metod där samtliga i laget får möjlighet att komma till tals och funkar även utmärkt som teambuilding. Vill ni boka en workshop? Kontakta oss för mer information.

Kontakt

medspelare-webb

Foto: Sofia Sabel

Isabel Expósito
031-741 62 06
isabel.exposito@redcross.se

allmänna arvsfonden bannerallmänna arvsfonden logotyp

Bokning av vår workshop

Vill er förening boka in en workshop med ”Är du medspelare?” Fyll i er intresseanmälan här. Workshopen är gratis - men observera att vid bokningar som gäller utanför Västra Götaland, så behöver ni som bokar stå för omkostnader gällande resor, kost och eventuell logi. Vi återkommer med svar inom tre veckor med bekräftelse av bokningen.