Frivilligvård

Att vara frivillig inom Röda Korsets Ungdomsförbund handlar inte bara om att göra skillnad utan ska också vara roligt och utvecklande. Frivilligvård innebär just det – att utvecklas och ha roligt tillsammans i gruppen. Genom frivilligvård peppar ni varandra att trivas och att stanna länge i era frivilliguppdrag.

För att ni ska kunna prioritera frivilligvård kan ni söka pengar specifikt för detta ur föreningspotten.

Det går att bedriva frivilligvård på många olika sätt och ni ska göra det som just ni känner är utvecklande och roligt. Kom ihåg att alltid tänka på hur ni inkluderar alla. Kika gärna i policyhögen om hur organisationen jobbar med likabehandling.

Här kommer lite tips på frivilligvård:

Kompetensutveckling
Ett viktigt sätt att möjliggöra att frivilliga kan utvecklas är att ordna kompetensutveckling för gruppen tillsammans. Ämnet kan vara mer eller mindre direkt kopplat till frivilliguppdraget. Utgå från gruppen och vad ni vill lära er mer om. Det kan handla om större saker som att bjuda in föreläsare, gå på konferens eller ordna nätverksträffar med andra organisationer. Mindre saker kan vara lika givande, till exempel se en film eller läsa en bok på ämnet ni är intresserade av och diskutera den i gruppen efteråt.

Teambuilding
Det ska vara roligt att engagera sig! Om ni mår bra tillsammans i er grupp kommer  frivilliguppdraget att vara mer givande för er själva och de ni möter i verksamheten. Kom ihåg att ha inkludera alla i planering och val av aktivitet. Försök hitta på något som alla i gruppen känner sig peppade på. Gör det som gruppen vill göra, enda kriteriet är att aktiviteten ska innebära att ni lär känna varandra bättre. Att öva på att samarbeta i hela gruppen är såklart ett bra teambuildlingtema.

Teambuilding kan ni också göra tillsammans i hela föreningen. Till exempel på terminsavslutningar eller årsmöte. Att förena nytta med nöje kan också vara ett lätt sätt att lära känna varandra i föreningen. En fondsökarkväll där ni gemensamt söker pengar till er förening kan vara ett sätt, att ha en städdag där ni röjer i era lokaler ett annat.

Tid för häng!
Sist med inte minst, frivilligvård behöver inte alltid vara uppstyrt och noga planerat. Det räcker egentligen bara att ni ses och umgås! Det viktiga är inte vad ni gör utan att ni då och då kan mötas i ett forum utanför verksamhet och möten.