På flykt – mänskliga rättigheter som känns i magen

Elever som deltar i rollspelet På flykt står bakom en glasvägg. De läser på instruktionsblad som ingår i rollspelet och som sitter uppsatta på glasväggen.

Foto: Malin Annie Jansson

Rollspelet är ett sätt att öka förståelsen för vad det kan innebära att vara på flykt och arbeta för humanitet och mänskliga rättigheter. För gymnasieklasser och årskurs 9 kan ”På Flykt” bokas kostnadsfritt! Fyll i uppgifter längst ner på sidan för att göra en förfrågan.

I rollspelet ”På Flykt” simuleras situationer som kan uppstå om en tvingas fly från sitt land mot en okänd framtid. Som deltagare ställs du inför en rad svåra val där besluten kan ge kännbara konsekvenser. Rollspelet är framtaget utifrån berättelser från människor som varit på flykt och utformat för att göra siffror, information och mänskliga rättigheter till någonting som känns i magen. Genom det ges en möjlighet till eftertanke och reflektioner om att vara på flykt. Passet avslutas med information och diskussion kring migrationsströmmar i världen och att belysa rätten till asyl. Rollspelet är ett sätt att öka förståelsen för vad det kan innebära att vara på flykt och arbeta för humanitet och mänskliga rättigheter.

 

Citat från elever som spelat På flykt:

”Intressant sätt att lära sig på, jag fick en djupare förståelse och funderade mycket på upplevelsen efteråt.”

”Alla borde få göra detta rollspel eller liknande just för att bli mer upplysta och se hur verkligheten ser ut för en stor del människor.”

”Mycket bättre än att kolla på en film”.

 

Målgrupp och kostnad:

Kostnadsfritt för årskurs 9 och gymnasiet!

Vår främsta målgrupp för På Flykt är skolor där vi riktar oss till årskurs 9 och gymnasiet. För den här gruppen är På Flykt kostnadsfritt var än i landet skolan finns. Vill du boka spelet för en skolklass och vill veta mer? Skicka en bokningsförfrågan så kan vi berätta mer. Vi behöver din bokningsförfrågan senast 4 veckor innan ert önskade speltillfälle, för att kunna planera bemanning av spelet. Vi tar sedan kontakt med er senast 2 veckor innan ert önskade datum för att bekräfta om vi kan genomföra spelet.

Du kan även ladda hem vår PDF med På flykt lärarinformation 2015 eller kontakta oss på rkuf@redcross.se.

Fortbildning

På Flykt kan också bokas som fortbildning till en kostnad av exempelvis organisationer, företag, myndigheter med flera.  Du är välkommen att skicka en bokningsförfrågan till oss och vi hör av oss om priser och annan information. Har du frågor kan du även kontakta oss på rkuf@redcross.se.

På Flykt är en möjlighet till kompetensutveckling men också ett sätt att vara med och stödja vårt arbete ute i skolorna runtom i landet!

Läs mer här.

 

Skolor kan göra en intresseanmälan i nedanstående formulär:

The simplest CRM tool out there