Kompisgrupper för ensamkommande barn och unga

Barn spelar fotboll på en stor gräsmatta.

I kompisgrupperna hittar vi på roliga saker tillsammans med ensamkommande barn och unga. Barn som ofta befinner sig i en mycket utsatt situation. I år startar vi många nya kompisgrupper!

Vad är en kompisgrupp?

I kompisgrupperna träffas frivilliga och ensamkommande barn och unga som bor på ett boende för ensamkommande. De vi träffar väntar på besked om uppehållstillstånd, eller har nyligen fått besked. Våra frivilliga är minst 18 år.

En bra start i Sverige

Vi gör massor av roliga saker tillsammans. Spelar biljard, läser läxor, fikar och snackar. Vi lagar mat, testar skidåkning, syr, spelar fotboll. Ja, det som vi tillsammans bestämmer att vi vill göra helt enkelt. Allt handlar om att ha kul på fritiden och att träffas. Det blir också en paus från att tänka på sin asylprocess.

Ensamkommande är en utsatt grupp

Ensamkommande barn och unga befinner sig ofta i en mycket utsatt situation. De barn och unga vi träffar bor på tillfälliga boenden. Många väntar på att få veta om de ska få stanna i Sverige eller inte. Vissa väntar på att flytta till ett annat boende. Att vara med i kompisgruppen kan göra väntan lite lättare.

Du kan engagera dig

Som frivillig i en kompisgrupp får du utbildning av oss för att få den kunskap och de verktyg du behöver för att genomföra ditt uppdrag.

Om du vill bli frivillig i en kompisgrupp, kolla efter lediga uppdrag på http://www.redcross.se/engagera-dig/ eller kontakta din närmaste lokalförening.

Kontakt

Marita Rodriguez
08-452 46 94
marita.rodriguez(@)redcross.se