På Flykt – mänskliga rättigheter som känns i magen

Rollspelet På Flykt är ett sätt att öka förståelsen för vad det kan innebära att vara på flykt. För gymnasieklasser och årskurs 9 är På Flykt kostnadsfritt! Fyll i uppgifter längst ner på sidan för att göra en bokningsförfrågan.

Vem i familjen har pass? Ska ni lämna bort ett barn? Har ni pengar nog att köpa mat? Vågar ni lita på människor ni möter? I rollspelet På Flykt simuleras situationer som kan uppstå om en tvingas fly från sitt land mot en okänd framtid. Som deltagare ställs du inför en rad svåra val där besluten kan ge kännbara konsekvenser. Rollspelet är baserat på vittnesmål från familjer som tvingats fly och framtaget för att göra siffror, information och mänskliga rättigheter till någonting som känns i magen. Passet avslutas med information och diskussion kring migrationsströmmar i världen och belyser rätten till att söka asyl.

Citat från elever som spelat På Flykt:

”Intressant sätt att lära sig på, jag fick en djupare förståelse och funderade mycket på upplevelsen efteråt.”

”Alla borde få göra detta rollspel eller liknande just för att bli mer upplysta och se hur verkligheten ser ut för en stor del människor.”

”Mycket bättre än att kolla på en film”.

Målgrupp och kostnad

Den primära målgruppen för På Flykt är årskurs 9 och gymnasiet. För den här gruppen är På Flykt kostnadsfritt var än i landet skolan finns. Vill du boka spelet för en skolklass och vill veta mer? Skicka en bokningsförfrågan så kan vi berätta mer. Vi behöver din bokningsförfrågan senast sex veckor innan ert önskade speltillfälle, för att kunna planera bemanning av spelet. Vi tar sedan kontakt med er senast två veckor innan ert önskade datum för att bekräfta om vi kan genomföra spelet. Du kan även ladda hem vår PDF med På Flykt lärarinformation.

Vi samarbetar med Bohusläns museum och Västerbottens museum där rollspelet På Flykt finns med som en del i deras skolprogram. Klicka på länkarna för att komma till respektive museums sida om du vill kontakta dem för ett kombinerat På Flykt och museibesök! Arbetar du på museum och vill starta ett liknande samarbete, kontakta julia.kjallquist@redcross.se.

Boka På Flykt till ditt företag, organisation

På Flykt kan också bokas som fortbildning av till exempel organisationer, företag, myndigheter med flera. När du bokar På Flykt till dig och dina medarbetare får ni en givande fortbildning men ni är samtidigt med och möjliggör att fler elever kan få spela På Flykt! Här kan du läsa mer och vid intresse skicka en bokningsförfrågan till oss så hör av oss om priser och annan information.

Kontakt

rkuf@redcross.se

Här kan du göra en bokningsförfrågan


A webform by Podio