Är du med-spelare?

Är du med-spelare?

Christiano Ronaldo. Kosovare Asllani. Marta da Silva. Zlatan Ibrahimovic.

Välkända namn och storstjärnor inom dagens fotboll. Men också idrottsprofiler som tar ett socialt ansvar för att förbättra barns villkor och rättigheter. ”Är du med-spelare? Socialt entreprenörskap inom idrottsrörelsen” är Röda Korsets Ungdomsförbunds satsning som tar vara på unga idrottares drivkraft och vilja att göra samma sak.

Enligt FN:s barnkonvention har barn och unga rätt till delaktighet och inflytande och rätt att komma till tals. Med vår metod diskuterar och bestämmer unga tillsammans vad de vill göra och genomför själva sitt projekt. Resultatet blir teambildning för laget och en social insats för att göra samhället bättre och medmänskligare. Vi kallar det barnkonventionen i praktiken.

Just nu drivs ”Är du med-spelare? Socialt entreprenörskap inom idrottsrörelsen” i västra Sverige. Det är ett tvåårigt projekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden och är en satsning tillsammans med Göteborgs och Västergötlands Fotbollförbundsdistrikt. Vi vänder oss till spelare mellan 12 och 18 år. Projektet är ett unikt samarbete mellan Sveriges två största frivillighetsrörelser – humanitära organisationer och idrottsrörelsen.

”Är du med-spelare?” består av en 90 minuters workshop där deltagarna spelar ett humanitetsspel med olika korta uppdrag att lösa. Efter spelet har gruppen/laget en idé på en social insats utifrån FN:s Barnkonvention och en konkret plan för hur idén ska bli verklighet.

Stjärnorna inspirerar

medspelare-webb

Foto: Sofia Sabel

Det senaste året har vi kunnat läsa om att Ibrahimovic på en match målat 50 namn på sin kropp. Det gjorde han för att uppmärksamma de 805 miljoner människor som lider av hunger i världen. Många av dem är barn. Asllani gör en målgest för att vi inte ska glömma situationen för en utvisad treårig pojke som riskerar att dö på grund av bristande sjukvård i sitt hemland.

Barnkonventionen utifrån passionen för idrott

Det finns en fantastisk styrka i idrottens förenade krafter och möjligheter att vara med och göra samhället bättre och medmänskligare. Röda Korsets Ungdomsförbundet använder metoder inspirerade av socialt entreprenörskap. Vi motiverar unga idrottare till socialt engagemang och att praktisera Barnkonventionen utifrån sina egna intressen.

Kontakt

Isabel Expósito
031-741 62 06
isabel.exposito@redcross.se

allmänna arvsfonden banner allmänna arvsfonden logotyp